تحصیل رشته آشپزی در ترکیه: شرایط، هزینه ها و دانشگاههای برتر 2025

فهرست مطالب
معرفی رشته آشپزی ترکیه
واژه “گاسترونومی” از ترکیب دو واژه یونانی “گاستروس” به معنی معده و “نوموس” به معنی قانون تشکیل شده است و به معنای “قانون معده” است. این واژه تأکید دارد بر اهمیت تغذیه به عنوان یکی از اساسیترین نیازهای بشر. در زبان ترکی، گاسترونومی به معنای “علاقه به خوب غذا خوردن، آشپزی سالم و لذتبخش، و تنظیمات و سیستمهای مرتبط با غذا” تعریف شده است. گاسترونومی یک حوزه چندرشتهای است که با ترکیب هنر و خلاقیت در بخش غذا و نوشیدنی، جذابیت بصری و طعم غذاها را بهبود میبخشد. این رشته علاوه بر هنر آشپزی، مدیریت بخش غذا و نوشیدنی را نیز شامل میشود. برای آشنایی بیشتر با رشته آشپزی ترکیه، با توران آکادمی همراه باشید
اهداف دپارتمان
هدف دپارتمان “غذا و هنرهای آشپزی” آموزش سرآشپزهای حرفهای است که به هنر آشپزی و غذاهای ترکی و بینالمللی مسلط بوده و با بهرهگیری از فناوریهای جدید، کیفیت و خلاقیت را در تهیه غذا به کار ببرند. این برنامه همچنین قصد دارد سرآشپزهایی تربیت کند که تواناییهای مدیریتی در سطح ملی و بینالمللی داشته باشند و قادر به ارائه غذا با زیباییشناسی و طراحی باشند.
برنامه آموزشی
دوره کارشناسی “غذا و هنرهای آشپزی” یک برنامه ۴ ساله به زبان ترکی است که شامل دورههای انگلیسی نیز میباشد تا دانشجویان بتوانند مهارتهای زبانی خود را در سطح بینالمللی بهبود دهند. این برنامه شامل دورههای نظری و عملی در زمینههای مختلف مانند ایمنی مواد غذایی، بهداشت آشپزخانه، اصول تغذیه، قوانین مواد غذایی و مدیریت کیفیت است.
بیش از ۶۰ درصد برنامه درسی به دورههای عملی اختصاص دارد تا دانشجویان بتوانند مهارتهای عملی خود را تقویت کنند. علاوه بر این، دانشجویان باید قبل از فارغالتحصیلی دورههای کارآموزی در زمینههای مختلف آشپزی از جمله غذاهای ترکی، جهانی، محصولات نانوایی و شیرینیپزی بگذرانند. همچنین، آنها میتوانند با انتخاب دروس اختیاری، برنامه تحصیلی ویژهای مطابق با علایق خود ایجاد کنند.
دانشگاههای آشپزی در ترکیه
دانشگاه های دولتی
- دانشگاه موغلا
- دانشگاه قاضی عثمان پاشا
- دانشگاه قوجاییلی
- دانشگاه بالیکسیر
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه دوزجه
- دانشگاه حاجی بکتاش ولی
- دانشگاه دجله
- دانشگاه تورگات اوزال
- دانشگاه نجم الدین اربکان
- دانشگاه سلجوق
- دانشگاه نامیک کمال
- دانشگاه کارابوک
- دانشگاه نامیک کمال
- دانشگاه مدنیت
- دانشگاه هیتیت
- دانشگاه آنادولو
- دانشگاه بوزوک
- دانشگاه آدیامان
- دانشگاه مصطفی کمال
- دانشگاه اولوداغ
- دانشگاه اون سکیز مارت چاناک کاله
- دانشگاه مهمت آکف
- دانشگاه ابراهیم چچن
- دانشگاه سیرت
- دانشگاه علاءالدین کیقباد
- دانشگاه یوزونجوییل
- دانشگاه سوتچی امام
- دانشگاه فرات
- دانشگاه هاران
- دانشگاه کرکلاری
- دانشگاه بینگول
- دانشگاه قفقاز
- دانشگاه آبانت عزت بایسال
- دانشگاه جمهوریت
- دانشگاه عدنان مندرس
- دانشگاه رجب طیب اردوغان
- دانشگاه قاضی آنتپ
- دانشگاه آتاتورک
- دانشگاه پاموک کاله
- دانشگاه آکسارای
- دانشگاه مرسین
- دانشگاه آرالیک
- دانشگاه گیرسون
- دانشگاه بولنت اجویت
- دانشگاه عثمان قاضی
- دانشگاه کاستامونو
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه یالووا
- دانشگاه دوملوپینار
- دانشگاه تراکیا
- دانشگاه عمر هالیس دمیر
- دانشگاه اردو
- دانشگاه بیلیجیک
- دانشگاه آکدنیز
- دانشگاه کوجاتپه
- دانشگاه ماردین
- دانشگاه کاتیپ چلبی
- دانشگاه ایغیدیر
دانشگاه های خصوصی
- دانشگاه یدی تپه
- دانشگاه باشکنت
- دانشگاه بیکنت
- دانشگاه گلیشیم
- دانشگاه ایستینیه
- دانشگاه اوزیگین
- دانشگاه بیلگی
- دانشگاه بیلیم آنتالیا
- دانشگاه آلتین باش
- دانشگاه اوکان
- دانشگاه ازمیر اکونومی
- دانشگاه آجی بادم
- دانشگاه نیشانتاشی
- دانشگاه آیدین
- دانشگاه بیلیم آنتالیا
- دانشگاه مالتپه
- دانشگاه کاپادوکیا
- دانشگاه مدیپل استانبول
- دانشگاه مدیپل آنکارا
- دانشگاه آرل
- دانشگاه گالاتا
- دانشگاه بیرونی
- دانشگاه دوغوش
- دانشگاه حاجی بایرام ولی
- دانشگاه اسنیورت
- دانشگاه باهچه شهیر
- دانشگاه هالیچ
- دانشگاه کنت
- دانشگاه یاشار
- دانشگاه توپکاپی
- دانشگاه پیری ریس
- دانشگاه بیکوز
- دانشگاه اوراسیا
- دانشگاه گدیک
فرصتهای کارآموزی و شغلی رشته آشپزی ترکیه
کارآموزی بخش اساسی برنامه تحصیلی است و دانشجویان باید دورههای کارآموزی تابستانی خود را پیش از فارغالتحصیلی تکمیل کنند تا با محیط کاری آشنا شده و مهارتهای خود را در عمل تقویت کنند. سیستم “آرل کارییر” به دانشجویان کمک میکند تا فرصتهای مناسب کارآموزی را پیدا کنند.
فارغالتحصیلان این دپارتمان میتوانند به عنوان سرآشپز، مدیر آشپزخانه، مشاور منو، منتقد غذا، وبلاگنویس، عکاس غذا، یا حتی در برنامههای تلویزیونی فعالیت کنند. همچنین، آنها میتوانند در مراکز آموزشی به عنوان سرآشپز مدرس کار کنند یا تحصیلات عالی خود را ادامه دهند و به پژوهش و تدریس در این حوزه بپردازند.
هدف این دپارتمان تربیت سرآشپزهایی است که بتوانند با کیفیت و خلاقیت بالا در حوزههای مختلف غذایی فعالیت کنند و مهارتهای رهبری، ارتباطی و مدیریت نوآورانه را در خود پرورش دهند.
نمرات پایه و اطلاعات دپارتمانهای “غذا”، “هنرهای آشپزی” و “آشپزی” در ترکیه
در ترکیه، دپارتمان “غذا و هنرهای آشپزی” به یکی از محبوبترین و قابل دسترسترین رشتههای تحصیلی تبدیل شده است. این دپارتمانها در بسیاری از شهرهای بزرگ مانند استانبول، آنتالیا، اسکیشهیر، چاناکقلعه، ارزروم و غازیانتپ ارائه میشوند. علاوه بر دورههای ۴ ساله، برنامههای ۲ ساله آشپزی نیز در مدارس حرفهای گردشگری و علوم کاربردی برای علاقهمندان در دسترس هستند. این تنوع در برنامهها به دانشجویان این امکان را میدهد تا مسیر تحصیلی خود را بر اساس نیاز و زمان خود انتخاب کنند.
رتبهبندی و امتیازات بورسیه دانشگاهها
براساس اطلاعات موسسه آموزش عالی ترکیه در سال 2024، رتبهها و امتیازات بورسیه دانشگاههای مختلف در رشته “غذا و هنرهای آشپزی” به شرح زیر هستند:
دانشگاه Özyeğin
امتیاز بورسیه کامل: 465.04208
زبان تدریس: انگلیسی
دپارتمان: دانشکده علمی کاربردی
بورسیههای ۵۰٪ و ۲۵٪ موجود است.
دانشگاه Yeditepe
امتیاز بورسیه کامل: 462.85239
دپارتمان: دانشکده هنرهای زیبا
بورسیههای ۵۰٪ و ۲۵٪ موجود است.
دانشگاه بیلگی استانبول
امتیاز بورسیه کامل: 446.098
دورههای کوتاهمدت آشپزی نیز ارائه میدهد.
دانشگاه باشکنت
امتیاز بورسیه کامل: 443.4285
برنامههای مدرک آشپزی و بورسیهای موجود است.
دانشگاه بیلیم آنتالیا
امتیاز بورسیه کامل: 436.9118
زبان تدریس: انگلیسی
آموزش آشپزی ۲ ساله با امتیاز بورسیه 379.4
دانشگاه مال تپه استانبول
امتیاز بورسیه کامل: 430.71348
زبان تدریس: ترکی
بورسیههای ۵۰٪ و ۲۵٪ موجود است.
دانشگاه آلتینباش استانبول
امتیاز بورسیه کامل: 427.78644
بورسیههای ۵۰٪ موجود است.
دانشگاه اوکان استانبول
امتیاز بورسیه کامل: 421.82812
بورسیههای ۵۰٪ موجود است.
دانشگاه اقتصاد ازمیر
امتیاز بورسیه کامل: 419.60447
زبان تدریس: انگلیسی
دپارتمان در دانشکده علوم مدیریت کاربردی است.
دانشگاه بیکنت استانبول
فرصتهای تحصیلی و شغلی رشته آشپزی ترکیه
فارغالتحصیلان دپارتمان “غذا و هنرهای آشپزی” میتوانند در حوزههای مختلف غذایی مشغول به کار شوند. این مشاغل شامل سرآشپزی در رستورانها و هتلها، مشاوره منو، نقد غذا، وبلاگنویسی، عکاسی غذا و حتی فعالیت در برنامههای تلویزیونی است. بسیاری از دانشگاهها علاوه بر دورههای عملی، برنامههای کارآموزی نیز برای دانشجویان خود فراهم میکنند تا آنها قبل از فارغالتحصیلی تجربه عملی در صنعت غذایی کسب کنند.
سیستم پشتیبانی کارآموزی
بسیاری از دانشگاهها با استفاده از سیستمهایی مانند “آرل کارییر” به دانشجویان در یافتن محل مناسب برای کارآموزی کمک میکنند. علاوه بر دورههای اجباری، کارآموزیهای اختیاری نیز برای دانشجویان فراهم است تا مهارتهای عملی خود را در محیطهای واقعی بهبود بخشند و قبل از ورود به بازار کار آمادهتر شوند. این دپارتمانها با ارائه برنامههای بورسیه، دورههای کاربردی و فرصتهای شغلی گسترده، بستری مناسب برای علاقهمندان به هنرهای آشپزی فراهم میکنند تا مهارتهای خود را ارتقا دهند و در آینده در صنعت غذایی پیشرفت کنند.
موسسه توران از صفر تا صد مراحل تحصیل و همچنین بعد از تحصیل همراه شماست، شما را تنها نمی گذاریم، جهت دریافت مشاوره تخصصی تحصیل در ترکیه، خدمات اقامت تحصیلی، خدمات ترجمه و دنکلیک مدارک، ثبت نام ترکیه بورسلاری، دریافت منابع و نمونه سوالات آزمون ها و دروس دانشگاه های ترکیه و … همین حالا با کارشناسان توران تماس بگیرید!
بهترین دانشگاه های آشپزی ترکیه
رتبه | نام | نوع | شهر |
---|---|---|---|
1 | دانشگاه آتاتورک | دولتی | ارزروم |
2 | دانشگاه اژه | دولتی | ازمیر |
3 | دانشگاه آنکارا | دولتی | آنکارا |
4 | دانشگاه حاجت تپه | دولتی | آنکارا |
5 | دانشگاه سلجوق | دولتی | قونیه |
6 | دانشگاه چوکوروا | دولتی | آدانا |
7 | دانشگاه استانبول | دولتی | استانبول |
8 | دانشگاه آنادولو | دولتی | اسکی شهیر |
9 | دانشگاه آکدنیز | دولتی | آنتالیا |
10 | دانشگاه قاضی | دولتی | آنکارا |
مشاوره رایگان تحصیل در ترکیه
برای دریافت مشاوره تخصصی همین حالا فرم زیر رو پر کن!
شهریه رشته آشپزی در ترکیه
شهریه رشته آشپزی با توجه به شهر، رتبه، نوع و امکانات دانشگاه ها متفاوت می باشد، لیست حدودی شهریه ها در دانشگاه های ترکیه برای این رشته در مقطع کارشناسی به ترتیب زیر می باشد:
دانشگاه های دولتی سالانه از حدود 20 الی 50 هزار لیر
دانشگاه های خصوصی سالانه از حدود 2 الی 10 هزار دلار
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم رشته آشپزی که یکی از رشتههای محبوب برای تحصیل دانشجویان در ترکیه است را به شما معرفی کنیم، اگر به دنبال کسب تخصصی هستید که علاوه بر ترکیه در تمام کشورهای جهان از آن استفاده کنید، اگر اهمیت سلامت جامعه و دنیا برای شما حائز اهمیت است، اگر دوست دارید در یک رشته جذاب و آرامش بخش با آینده شغلی مناسب درس بخوانید، آشپزی گزینه خوبی برای شما می باشد.
سوالات متداول
دپارتمان غذا و هنر آشپزی چیست؟
علمی مربوط به آشپزی است که در ارتباط این حرفه و موراد پیرامون آن آموزش می دهد، در این علم بطور دقیق در مورد نوشیدنی و غذاها صحبت شده و با خواص، نحوه پخت و … آشنا خواهید شد.
دیدگاهتان را بنویسید